27 Ekim-04 Kasım tarihleri arasındaki kitap fuarında, bu yıl diğerlerinden farklı olarak tam 8 gün bilfiil bulundum. Bunun nedeni, çalıştığım yayınevinin de bu yıl standlardan birinde kitapseverlerle buluşuyor olmasıydı. Hep kitap alıcısı olunca, standın arkasında durma tecrübesine sahip olamamıştım. Şükür oda oldu:)
Onca zaman orda olunca ilginç tespitlerde bulundum. Mesela;
– İnsanımız kitap okumuyor diye okuma seferberliği başlattık. İşe yaradığına en iyi TÜYAP’ta şahit oluyoruz. Bu yıl yaklaşık 350.000 insan tarafından, onca uzak bir yere (Hatta müsadenize sığınarak birçok insanın tabirini kullanıp, itin öldüğü yere, demek istiyorum.) ziyaret gerçekleşti. Bu sayının 80.000’e yakınının öğrenci olması da övünülesi. ( İl dışından gelen öğretmenler ve öğrencilere elimden gelen desteği gösterdim inanın. Çocuklar kitap fuarına geliyor ama kitap alacak paraları yok. Bir kısım çocukların her hallerinden kitap kurdu olduğu ama parasının olmadığı belliydi. Bu güzel cümelenin arkasına bağlanınca hoş olmayacak bir cümle daha; Öğrencilerin bir kısmı da TÜYAP’ın ve stantların altını üstüne getirdi. İmzası olan yazarlara ve şairlere, kitap almak için zar-zor vakit bulup oraya gelen insanlara hoş olmayan dakikalar yaşattı. İkide bir de kaybolma anonsları arasına sıkıştırılan söyleşi anonsları da araya kaynadı gitti.)
– Kızkardeşimin siparişi olan bir kitabı almak için fuardan birkaç gün önce netten araştırma yapmıştım. Kitabı en uygun olarak yayınevinden alabileceğimi görmüştüm ama fuarda da bi şansımı denemek istemiştim. Fuardaki standlarına gittiğimde şok oldum.
Web satış fiyatı: 46 YTL
Üzeri Fiyatı: 59.90 YTL
Fuar Özel Fiyatı: 49 YTL
Akşam eve geldim ve yayınevinin web sitesinden kitabı 46 YTL’ye satın aldım. Bu fiyata Edirne’ye kargo fiyatı da dahildi.
Bir yayınevine has değil bu dediklerim. Birçok kitabı webden daha ucuza alabildiğimi anlayınca, ben de sadece webde bulamadığım kitapları almakla yetindim. Yaşasın online kitap satışı demeyi de unutmadım.
– Basının bu yıl fuara ilgisi yok denecek kadardı. Eğer benim yukarıdaki tespitimi yapsalardı ya da onlara servis etseydim ilgi artardı ya, hadi neyse diyorum. Terör olayları nedeni ile tarih kitaplarına ilginin arttığı haberini de çalıştığım yayınevi basına servis etmese herhalde basından kimse uğramayacaktı fuara:(
– Bir ara bir imza kuyruğu gördümkü yılankavi uzanmıştı birçok standı aşıp. Acaba kimin imzası var diye çok cebelleştim kalabalıkla. Kim dersiniz? Can Dündar tabiki. Sadece İstanbul’dan değil yakın illerden de epeyce bir okuru gelmişti. Tüm fuar boyunca imza için standlarda yerini alan çok kıymetli yazarlar, şairler vardı. Birçoğunun önünün boş olmasını ve ellerinde kalem ile bekliyorken, yazar mı değil mi karar veremediğim insanların önünde kuyruklar oluşmasını anlamlandıramadım. Ama şunu söyleyebilirim ki, en çok kuyruğu olan 3 isme bakınca, biz duygusal bir toplumuz diyorum kendimce.
– Balkanfila pul kolleksiyonu ve Artİst 2007 görülmeye değerdi.
– Birçok ülkenin standı vardı bu yıl. İran, Arjantin ve Rusya. Frankfurt’a daha yol var ama bunlar da iyi gelişmeler sonuçta.